De-escalerend werken; interview

20 april 2022

Lees het interview met Martijn (begeleider op een woonlocatie) over de training 'De-escalerend werken'

Martijn is begeleider bij 't Steggie in Wognum, een woonlocatie voor mensen met een beperking.

Waarom deze training de-escalerend werken?

Ik ben begeleider op een woonlocatie voor mensen met een beperking. In mijn geval gaat het om zes mannen variërend in leeftijd van 20 tot in de 50. Het zijn mensen met zeer complexe zorgvragen die allemaal een eigen kamer hebben met keuken, badkamer en slaapkamer. Zij worden ook vanuit hun appartement begeleid.

Op welke manier heb je in je werk te maken met agressie?

Op de groep komen verschillende soorten agressie voor en dan kun je denken aan materiële agressie, verbale agressie, fysieke agressie etc. De training is verplicht. Het zijn mannen in de kracht van hun leven. Je moet gewoon weten hoe het is om iemand te fixeren als dit nodig is. En je moet weten hoe je de-escalerend te werk kan gaan.

Wat viel je op aan de training?

De training was heel nuttig, je leert alle grepen kennen en toepassen door middel van herhaling. Ook leer je handige tips. Ik weet nog dat we het over kledingkeuze hadden en dat rood een afrader was, dit kan sneller spanning veroorzaken en in de kleur blauw straal je bijvoorbeeld meer rust uit. Had hier ik nog nooit bij nagedacht, maar het was wel een hele goede tip om mee te nemen.

In mijn vorige baan heb ik ook een dergelijke training gedaan, maar met andere grepen en minder nadruk op het de-escalerend werken.

Het is ook fijn dat ik nieuwe manieren heb geleerd om te fixeren. Mócht het nodig zijn, dan weet ik hoe ik in kan ingrijpen. Ik heb meer inzichten en handvatten. Hierdoor sta ik sterker in mijn schoenen.