Interview met Angela
'Een praatje of mooie gesprekken, ik houd van contact met mensen, écht contact'. Lees het interview met Angela, zorgprofessional bij WLGroep en cursist bij ZWOpleidingen.
Hoe ben je in de zorg terechtgekomen?
Als kind dacht ik dat ik dierenarts wilde worden, tot ik hoorde dat je ook dieren moest laten inslapen… Op mijn 19e wist ik al dat ik graag in de ouderenzorg wilde werken, en dat ben ik ook gaan doen. Inmiddels werk ik niet alleen met ouderen maar ook met mensen met een beperking. Het zorgen trok me aan, maar ook het medische gedeelte.
Wat doe je precies voor werk?
Ik ben Verzorgende IG in de wijkzorg voor de WilgaerdenLeekerweideGroep. Elke dag bezoek ik zelfstandig wonende mensen die hulp nodig hebben. Ik help met douchen en aankleden, maar heb ook taken als wondzorg en ik doe verpleegkundige handelingen zoals injecteren, zuurstof toedienen, insuline toedienen en bloedsuiker opmeten.
Bestaat de gemiddelde werkdag?
Deels wel, deels niet. De route kan vrijwel gelijk zijn, maar de werkzaamheden variëren. Dat komt ook doordat de diensten variëren. In de avonddienst heb je minder telefoontjes met huisartsen en apotheken, en in de ochtenddienst help je meer bij het douchen bijvoorbeeld. Ik werk het liefst in de avond, ik ben niet zo van het vroege opstaan. Bovendien is er in de avond wat minder druk en heb je meer tijd voor je zorgtaken.
Wat moet iemand in huis hebben die dit werk wil doen?
De juiste opleiding natuurlijk, maar daarnaast is inlevingsvermogen heel belangrijk. En of je zelfstandig kunt werken. In een verpleeghuis doe je veel samen, in de wijkzorg ben je vaak alleen op pad. Dat moet je liggen. Ook moet je veel doorzettingsvermogen hebben, want je regelt en organiseert veel. Het initiatief moet van jou uitgaan. En stressbestendig zijn is ook fijn!
Wat vind je het leukst aan je werk?
Dat ik contact heb met de mensen, écht contact. Je bouwt samen een band op en hebt tijdens de verzorging een gezellig praatje of mooie gesprekken.
Wat heeft je verrast?
Dat is de administratie. Ik dacht te gaan zorgen, maar ben veel tijd kwijt aan administratie. We hebben nu een iPad dus het gaat wat sneller dan vroeger. Zo kan ik nu medicijnen digitaal ‘aftekenen’.
Waar zie je verbeterkansen?
Er is al iets verbeterd: één van mijn collega’s heeft het roosteren overgenomen en je kunt merken dat het nu beter aansluit. Verder hebben we ook in de wijkzorg te maken met een personeelstekort. De mensen die we verzorgen wonen nog zelfstandig, ze hebben niet dag en nacht hulp nodig. Daarom hebben we geen hele diensten of grote contracten. Voor iemand die een fulltime baan wil is het nu niet aantrekkelijk om in de wijkzorg te gaan werken. Het is meestal per dag alleen een ochtend, een middag of een avond.
Welke trainingen heb je gedaan bij ZWOpleidingen?
Bij ZWOpleidingen doe ik elke twee jaar de verplichte toetsen op het gebied van de voorbehouden en risicovolle handelingen. Bijvoorbeeld katheteriseren, maag/neussonde inbrengen en verwijderen en blaasspoelen. In totaal zijn het er een stuk of twaalf.
Ik ben gestart met Psychiatrische Ziektebeelden, ik vind dit een interessante training met veel herkenbare praktijkvoorbeelden en praktijkopdrachten. Van de 3 dagdelen heb ik er 2 gedaan inmiddels.
De volgende training staat alweer op het programma: Omgaan met dementie. Dit lijkt me interessant omdat ik te maken heb met mensen met geheugenproblemen.
Hoe zie je je toekomst voor je qua werk?
Niks meer aan doen, ik ben tevreden!