Interview met trainer Linda

27 juli 2023

Onze collega Linda Koppes heeft er weer een diploma bij: Professioneel trainer. Een mooie aanleiding om haar te interviewen! Waarom houdt ze van discussies? Wat vindt ze het leukst aan het trainersvak?

Gefeliciteerd! Weer een diploma erbij!

Dankjewel! Ik ben er zelf ook erg blij mee! Mooi dat ik de kans kreeg van de organisatie om deze opleiding tot Professioneel Trainer te volgen.

Wat was de inhoud van de opleiding?

We hebben veel aandacht besteed aan groepsdynamiek, trainingsvaardigheden, zelfreflectie en zelfontwikkeling. Als trainer neem je namelijk naast je professionele rol, ook jezelf als persoon mee. Ik kan mijn gevoelens en emoties als ‘Linda’ niet uitschakelen wanneer ik een training geef. Dit aspect kwam uitgebreid aan bod en dit heeft me verrijkt als mens en als trainer. Wat triggeren reacties bij mij als persoon en hoe kan ik hier vakkundig op reageren als trainer zijnde?

Waarom ben je deze opleiding gaan volgen?
Het trainen van groepen mensen vind ik een prachtig vak. Ik doe dit al enkele jaren, maar wil mezelf graag blijvend ontwikkelen. Ik ben trots op het resultaat; op alle onderdelen van de opleiding de hoogste score en mooie feedback vanuit deelnemers. Daarin werd ik geraakt door de vele complimenten en mooie woorden en heb ik zelfs meerdere tienen mogen ontvangen!

Ik kijk terug op een leerzame periode die een hernieuwd gevoel van zekerheid, aansluiting en voldoening heeft opgeleverd in mijn rol als trainer.

Hoe ben je erbij gekomen om trainer te worden?
Het begeleiden van mensen in leerprocessen heb ik altijd interessant gevonden. Deze interesse is vergroot tijdens mijn stage in mijn laatste jaar van mijn opleiding Toegepaste Psychologie. Daarbij mocht ik trainingen geven op gebied van emotionele en sociale vaardigheden op een school binnen het voortgezet speciaal onderwijs. Uitdagende thema’s, helemaal met tieners als doelgroep!



Hoe is jouw carrière als trainer vervolgens verlopen?
Vanaf mijn 18e werk ik in de gehandicaptenzorg, waarbij ik al vlot aan de bak kon als freelance trainer bij ZWOpleidingen. In het begin heb ik vooral veel meegekeken en mensen met mij mee laten kijken. Vooral leren door te doen. Superspannend natuurlijk, maar het bleek een gouden combinatie!

In mijn rol als trainer kan ik namelijk zowel mijn passie voor het begeleiden van leerprocessen, alsook mijn passie voor de zorg kwijt. De trainingen die zijn gericht op persoonlijke ontwikkeling en samenwerking vind ik het leukst.

Inmiddels ben ik ook coördinator van trainerspoule van ZWO. Zo kan ik mijn collega trainers ondersteunen op het gebied van didactiek en persoonlijke uitdagingen.  Ook organiseer ik tweemaal per jaar een inhoudelijke trainersbijeenkomst met een overkoepelend thema.

Je hebt een zorgachtergrond. Hoe belangrijk is dat denk je?
Mijn zorgachtergrond zorgt voor inzicht in de uitdagingen waarmee zorgverleners dagelijks te maken hebben. Ik begrijp de complexiteit van de zorg omdat ik deze zelf ondervonden heb. Dit vergroot mijn geloofwaardigheid als trainer. Bovendien ben ik nog steeds betrokken bij de directe zorg als vrijwilliger en ik draai met enige regelmaat een dienst.



Hoe denk je je nieuwe kennis en vaardigheden toe te passen?
Tijdens het volgen van de opleiding heb ik al veel kunnen toepassen. Zo ben ik mij er bewust van dat er veel in ‘de koppies’ gebeurt tijdens trainingen en ik meer nadruk wil leggen op het gevoel. Dit doe ik bv. door situaties na te spelen in plaats van deze alleen te bespreken.

Het is gaaf om het andere effect hiervan te bemerken. Dit vraagt wel weer iets anders van mij, omdat het heel belangrijk is de veiligheid te waarborgen. Ik ben er dan ook trots op dat uit de feedback naar voren kwam dat ik een veilige sfeer creëer, ruimte geef voor wat er binnen de groep speelt en daarbij aansluit zonder de leerlijn uit het oog te verliezen. Als ik dat lees voel ik mij oprecht vereerd dat ik een functie heb waarin ik dit kan betekenen voor mensen.

Wat vind je het leukst aan het trainersvak?
Als mensen zich vrij voelen om open en eerlijk te delen en er verbinding ontstaat! Dat merk ik wanneer er wordt gelachen of als mensen elkaar of mij durven te bevragen en discussies starten. Het is fijn als deelnemers benoemen dat de training hen inzicht en energie gegeven heeft, terwijl het soms over grote thema’s gaat. Als je dit vervolgens vertaald ziet worden naar gedrag tijdens (en na) de training, is mijn missie geslaagd!

Welke trainingen geef je?

  • Motiverende gespreksvoering
  • Train de trainer
  • Rapporteren
  • Zorgplannen
  • Mantelzorg
  • Servicegericht communiceren
  • Timemanagement
  • Communicatie en samenwerking
  • Dit Vind Ik Ervan! (Cliënttevredenheidsmeetinstrument)
  • Digicoaches 
  • Feedback
  • Intervisie
  • Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

Linda bedankt voor het interview, veel succes en plezier bij het geven van de trainingen!