Interview trainer en cursist Werkbegeleiding

03 november 2022

Geranda (zie foto) geeft de training 'Werkbegeleiding' en Alinda volgt deze. Wat vindt Geranda het leukst aan deze training? En wat gaat Alinda nu anders doen? Je leest het in dit interview.

Interview trainer Geranda:

Je hebt net de training werkbegeleiding gegeven. Hoe ging het?

Het was een groep met een goede interactie, we hebben veel praktijkvoorbeelden besproken. Elke casus diepen we samen uit. Wat is er lastig, wat is er makkelijk. Hoe kunnen we elkaar hiermee helpen?

Als werkbegeleider ben je opleider, coach én beoordelaar. De cursisten krijgen tools om de theorie uit de training te koppelen aan hun praktijk. Daar hebben ze veel vragen over gesteld. Wanneer ga je in gesprek, hoe pak je dat aan? Wat voor vragen stel je? Deze groep heeft al basiskennis waardoor ze veel weten van de verschillende rollen die ze vervullen en de verschillende belangen.

Wat vind jij het leukste aan deze training?

Ik ken hun praktijk heel goed, zelf ben ik naast trainer ook opleidingsfunctionaris. De interactie vind ik het leukst, je kunt de werkbegeleiders echt iets meegeven waar zij in de praktijk mee verder kunnen.En het vak evolueert ook; er is elke training wel weer een nieuwe tool of een nieuwe manier om de kennis op te frissen. Het is mooi om te zien dat je de cursisten kunt laten groeien in hun rol van werkbegeleider.

Interview cursist Alinda

Waar werk je?

Ik ben medewerker woonbegeleiding bij Leekerweide in Wognum (GHZ).

Hoe ben je in de zorg terechtgekomen?

Via een stage! Vroeger wist ik niet wat ik wilde worden. Ik ben een opleiding verzorgende IG gaan doen. Ik heb 10 weken stage gelopen bij Leekerweide en toen ben ik de flex in gegaan, vakantiewerk. Op Leekerweide zijn veel soorten zorg via de stage kreeg ik een goed gevoel, ik vond het echt heel leuk. Daarvoor heb ik kraamzorg gedaan en ouderenzorg. Dat was ook mooi werk maar hier voel ik me op mijn plaats. Ik werk er al 20 jaar met veel plezier.

Waar krijg je energie van in je werk?

Ik geniet van kleine dingen, bijvoorbeeld de tevredenheid van een cliënt. Maar het kan ook een glimlach zijn of een dankbare knuffel.

Wat zijn de mindere kanten?

Bij ziek en zeer opgeroepen worden om in te vallen! Op die momenten ben je er niet op voorbereid. Als ik er eenmaal ben is het weer goed maar het is wel even schakelen.

Je hebt vandaag de training Werkbegeleiding gedaan. Heb je ook andere trainingen gedaan bij ZWOpleidingen?

Ja, ik heb Mindfulness gedaan, de Laccs training en verschillende toetsen voor verpleegkundige handelingen (VRH). Ook de training werkbegeleiding heb ik al vaker gedaan.

En toch ben je er vandaag bij?

Eerst heb ik Werkbegeleiding I gedaan, voor beginners. Daarna Werkbegeleiding II voor gevorderden. Deze training voor gevorderden heb ik vandaag ook gevolgd. Mijn werkgever wil dat ik die elke drie jaar herhaal. Op dit moment begeleid ik ook een leerling dus komt het goed uit.

Hoe vond je de training?

Van te voren dacht ik jeetje wat lang, zo’n dag! Ik zag er een beetje tegenop. Maar achteraf is het voorbij gevlogen!

Wat heb je geleerd?

Tips en tricks om mijn leerling beter te kunnen begeleiden. We hebben bepaalde casussen ingeleverd en die werden behandeld. Ook over mijn leerling. Ik heb goede tips gekregen. Ik ga nu bijvoorbeeld vaker gesprekken inplannen.

Hoe ziet je toekomst eruit?
Ik ben tevreden met hoe het nu gaat. Ik denk er wel aan om eventueel wat meer gaan werken, of ook eens op andere groepen. Dat doe ik nu ook al af en toe en dat bevalt me goed.